TOP 20 bloguri din Moldova – decembrie 2017


Blogtop continue să monitorizeze lunar blogerii din Republica Moldova. De această dată în cursă au intrat  203 bloggeri din Moldova, iar 20 cei mai activi îi găsiți astăzi în clasamentulde mai jos. Cei 203 bloggeri au publicat 268 articole articole în luna decembrie. Cele mai populare dintre acestea au fost prezentate anterior într-o analiză separată. În clasamentul lunii decembrie se regăsesc 6 autori noi pe care vă invităm să-i cunoașteți mai jos.

Reamintim că topul bloggerilor este generat în baza algoritmului Blogtop și se referă exclusiv la activitatea din luna decembrie 2017. Acesta poate fi diferit de topul bloggerilor la ora actuală. Dacă dețineți un blog sau urmăriți un blogger, îl puteți adăuga cu ușurință utilizând formularul de adăugare de pe prima pagină.

___

1. Svetlana Vizitiu

Liderul pentru a patra oară consecutiv în clasamentul celor 20 de bloguri din Republica Moldova este Svetlana Vizitiu, fondatoarea Clubului ”Impresii din viață și cărți”. Svetlana a obținut această performanță datorită activității sale din perioada monitorizată, publicând pe blogul său 7 articole în luna decembrie. File din viață și cărți nu este doar despre pasiunea pentru lectură, dar și despre oameni, destine și istorii de viață.

2. Elena Robu

Elena Robu este cea mai urmărită jurnalistă din Moldova. Chiar adacă este stabilită peste hotarele țării, rămâne fidelă meseriei și continuă să analizeze cele mai importante evenimente din Moldova. Articolele despre cazuri sociale, analize ale celor mai importante evenimente de pe arena politică din Moldova sunt câteva categorii de subiecte, pe care le abordează jurnalista.  În luna decembrie, autoarea a publicat 31 articole, două dintre care au fost atent discutate pe rețele de socializare. Acestea au fost prezentate  într-o analiză separată.

3. Alexandru Leahu

Alexandru este un tânăr profesor de matematică, care mai e pasionat și de scris. Își expune cu regularitate gândurile și scrie articole cu caracter personal, inspirate din viața de zi cu zi, scrise într-o manieră unică și artistică.

4. Dumitru Ciorici

Numele lui Dumitru Ciorici este cunoscut de ani buni în mediul online din Moldova. Blogul lui Dumitru este locul perfect pentru cei care vor să fie la curent cu ultimele știri din lumea digitală și nu doar. Este antreprenor media în R. Moldova și are o experiență bogată în administrarea platformelor de publishing. Pe blog găsiți articole pe diverse subiecte din lumea businessului, aspecte legate de online și social media. În luna decembrie Dumitru a realizat o performanță deosebită, urcând 9 poziții, clasându-se, de această data, pe locul 4 din 20.

5. Marin Bodrug

Absolvent al Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Marin Bodrug, autorul blogului, este interesat de tot ce înseamnă Republica Moldova. Originar din orașul Ungheni, autorul răspândește știrile despre evenimentele din localitatea sa dar și din întreaga țară. În luna decembrie a fost foarte activ, publicând pe blog 57 de articole. Blogul de opinii a lui Marin Bodrug se află, de această data, pe aceeași poziție.

6. Dumitru Alaiba

Blog centrat pe activism civic, în care autorul, Dumitru Alaiba tratează cu seriozitate problemele din societate, dar și vine cu soluții acolo unde e cazul. Specialist în economie și advocacy, bloggerul, ca și persoană implicată în viața social-politică din Moldova, antrenează blogul în promovarea activismului civic și publică materiale de interes public. Este inițiatorul mai multor întruniri publice printre care și manifestația împotriva schimbării sistemului electoral.

7. Fine Wine

”Fine Wine” este unul dintre cele mai cunoscute bloguri de vinuri de la noi, care vă ține la curent cu ultimele noutăți din acest domeniu. ”Blogul vinurilor bune” include recenziile autorului despre vinuri, locuri sau istorii care pun pe primul plan – vinul. Actualmente peste 3600 de persoane îi urmăresc pagina de Facebook a blogului.

8. Orheianul

Acest blog există din 2015, iar autorul său, Vasile, prin intermediul blogului promovează Orheiul și lucrurile bune care se întâmplă acolo. De atunci, au trecut 2 ani, iar autorul blogului continuă să posteze articole în care încearcă să propună soluții pentru dezvoltarea orașului. În scopul de a-și dezvolta locul de baștină, Vasile încearcă prin articolele sale să dezbată diverse probleme ale orașului, dar și să propună soluții pentru rezolvarea acestora.

9. Teotitude

Autoarea blogului, cunoscuta susținătoare ale drepturilor femeilor, Diana Guja, și-a transformat blogul într-o adevărată comunitate online. Pe pagina sa de blog o să găsiți nu doar istoriile personale ale autoarei, dar și poveștile de viață a multor femei anonime, care își revendică dreptul de a fi auzite.  După 9 ani de AloBebe, vechea platformă a renăscut cu un al nume și alte povești cutremurătoate ale femeilor din toată țara. Teotitude este un blog cu ”texte care te întorc pe dos. Cuvinte care se cer afară, scrise de femei curajoase.”

10. Orheianca

Blog de travel și lifestyle al unei orheience care descoperă Moldova, promovează oamenii pozitivi, locurile frumoase, evenimentele interesante şi cultura vinului. Vrea să inspire oamenii să călătorească cât mult, de asemenea, să descopere partea frumoasă și turistică a Moldovei.  Își îndeamnă cititorii să descopere oameni noi și să învețe câte ceva de la fiecare. Activitatea ei este urmărită de aproape 2040 de persoane pe Instagram și peste 3880 de fani pe Facebook.

11. Nicolai Andreev

Nicolai Andreev este autorul unei serii de articole ale rubricii Blog, a portalului basarabia.md. Originar din Fălești, autorul se simte nevoit să scrie sub un pseudonim, deoarece în anii de muncă în instituțiile de forță, în diferite contexte, a avut ocazia să cunoască mai mulți reprezentanți ai puterii actuale, nu în cele mai plăcute circumstanțe.

12. Vitalie Cojocari

Vitalie este unul dintre primii bloggeri din Moldova. A început să scrie în anul 2008 și de atunci a publicat peste 2200 articole. Jurnalist de meserie, lucrează în prezent la ProTV Romania. Cojocari.ro este un blog de familie, care abordează subiecte interesante și în care comunică despre experiențele trăite împreună. Pe blog poți citi articole de tot soiul: despre locuri de vizitat cu familia ori despre filme de văzut împreună.

13. Dan Oleinic

Pentru Dan Oleinic, autorul unor serii de articole de pe portalul basarabia.md, blogul e o platformă de atitutidine, libertatate de exprimare și activism civic. Fiind stabilit în Marea Britanie, blogul e ceea ce îl ține conectat la realitatea de acasă. Aici o să găsiți un punct de vedere independent, personal și echidistant a celor mai răsunătoare evenimente din Moldova.

14. Jurnalul unei femei puternice

Jurnalul unei femei puternice este un blog pentru femei și, totodată, o  întreagă comunitate, în care femeile au decis să lupte și să se susțină una pe alta. O platformă a femeilor puternice în care sunt publicate articole dedicate diferitor subiecte: sănătate, frumusețe, psihologie, lifestyle. Acestea și multe alte categorii interesante puteți să le accesați pe pagina blogului.

15. Gheorghe Erizanu

Autorul blogului, scriitorul, dar și fondatorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, ține de câțiva ani un blog despre lectură, în care sunt publicate recenzii, texte din cărți, dar și diverse articole captivante din lumea cărților. Este pentru prima data când acest blog apare în clasamentul Blogtop. Vă invităm să îl descoperiți!

16. Radu Frunzari

Crescut în Codrii Orheiului, a îndrăgit de mic legendele și basmele despre trecutul zbuiciumat al acestor meleaguri. Este ferm convins că doar după reîntregirea Moldovei istorice, după ce moldovenii își vor întoarce înapoi Cernăuțiul și Cetatea Albă va fi posibilă unirea Moldovei cu România în cadrul unui nou stat, care se va numi Dacia.

17. Dia’s Kitchen

”Dacă dragostea trece prin stomac, iar mâncarea trebuie preparată cu un strop de dragoste, înseamnă că acolo undeva există o legatură puternică între cele două”, așa își descrie Diana blogul ei culinar. Dia’s Kitchen este un blog pentru toate gusturile, la propriu, în care autoarea își împărtășește secretele culinare și cele mai inedite rețete cu cititorii săi. De la diverse gustări, până la cele mai complexe rețete, sfaturi în bucătărie, toate acestea le puteți găsi accesând blogul Dianei. Vă invităm să o descoperiți pe Diana și blogul ei, care îți va înlocui caietul cu rețete traditional.

18. Mircea Mitrofan

Mircea Mitrofan, originar din raionul Cantemir, jurnalist de meserie, activează și locuiește de ceva timp la București.  În timpul liber călătorește mult și își scrie impresiile pe blogul său. Blogul de călătorii “Vacanțele lui Mircea” a fost lansat în anul 2014 și transmite emoțiile din diverse destinații turistice, amintiri frumoase de vacanță și povești de călătorie. Vrea să ne învețe și să ne ajute să călătorim mai bine. Pe blog vei găsi subiecte legate de călătorii, inclusiv informații despre hoteluri, croaziere, oferte și diferite destinații turistice.

19. Viorica Ataman

Încă un blog de călătorii este al lui Viorica Ataman. A început blogul în iunie 2013 și de atunci își notează impresiile din diverse călătorii. Pe blog veți găsi articole despre situri arheologice, despre orașele bătătorite la pas de autoare și despre obiectivele turistice din cele peste 274 de orașe din 33 de țări, pe care le-a vizitat Viorica până acum. Pagina ei de Facebook numără peste 6500 de fani, unde puteți să aflați primii despre bilete ieftine de avion, despre promoții de la agențiile de turism sau să citiți articole de turism.

20. Garage Food

Un alt blog de culinărie este Garage Food. Ivan, autorul blogului, subliniază că este un bucătar amator, pe blogul căruia propune rețete proprii pentru cele mai simple și savuroase bucate. Pe lângă rețete o să găsești și o categorie specială de articole despre gastronomie și multe alte lucruri interesante. De asemenea, iubitorilor de vin le este destinată o secțiune întreagă, în care o să găsiți recenzii pentru diferite vinuri autohtone.

Blogtop.md este un proiect social, necomercial și apolitic care a fost creat pentru a susține și promova creatorii de conţinut online independent. Blogtop.md este dedicat bloggerilor, vloggerilor şi jurnaliştilor independenţi, indiferent de etapele la care se află, şi vine să-i conecteze pe aceştia într-o comunitate online activă, oferind totodată un instrument prin care își pot testa impactul vlogurilor/articolelor publicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *