19+ food-bloguri din Moldova care te vor inspira la bucătărie

Blogtop a realizat o lista a bloggerilor din Moldova care gătesc gustos și scriu bine. De la deserturi, până la cele mai sofisticate rețete culinare, food bloggerilor nu le scapă mai nimic. Astăzi am decis să vă prezentăm gastronomia autentică din blogosfera moldovenească. Mai jos vei descoperi 19 bloguri de culinărie din Moldova (sau bloggeri care au o categorie dedicată bucătătăriei) și oamenii din spatele acestora. Pentru a fi mereu inspirat în arta gătitului vă recomandăm să-i urmăriți începând de astăzi. 

Blogurile sunt ordonate într-un mod aleatoriu și nu reprezintă un clasament. Dacă cunoașteți un alt blog culinar, ne puteți scrie pe pagina de Facebook.

___

1. Alex Barbov

Autorul acestui blog culinar este jurnalistul Alex Barbov, bulgar de origine, pasionat de bucătăriile internaționale. Influențat profund de cultura bulgărească, pe blogul său distribuie rețete inspirate atât din bucătăria tradițională bulgărească, dar și cea găgăuză și moldovenească. Rețetele sunt însoțite de multe poze, fapt ce te ajută atunci când vei încerca să le realizezi în propria bucătărie.

 2. Architect in the kitchen

Ana Demian este arhitect de profesie, iar pasiunea sa pentru gătit și stilul unic au motivat-o să-și creeze un blog în care să combine cele două domenii. A impresionat prin creațiile sale culinare la cunoscutul show MasterChef din România, unde a ajuns până în finală. La începutul acestui an, Ana și-a lansat blogul culinar, pe care publică rețete pregătite cu grijă în cele mai mici detalii.

3. Povești gustoase

Povești Gustoase este un blog inedit, autorul căruia este tânărul Dinu Castraveț. Pe blog o să găsiți rețete variate, de la foarte simple, până la cele mai renumite și sofisticate feluri de mâncare din bucătăria italiană, chinezească ori mexicană. Tot acolo pe blog o să găsești și o categorie specială, un dicționar culinar, elaborat cu iscusință, care să te ajute în bucătărie.

4. Gustoșel

Gustoșel, blogul deținut de Ceslava Bodiu (stabilită în Japonia), a adunat în jurul său o importantă comunitate culinară online din Moldova, în special al celor pasionați de gătit și de mâncăruri delicioase, sănătoase și ușor de preparat acasă. Colecția de rețete pe care le vei găsi, este formată din rețete trimise de către cititorii acestui site. Descoperi aici rețete de aperitive ori salate tradiționale moldovenești, dar și preparate cu fructe de mare sau rețete japoneze speciale de sărbătoare.

5. Garage Food

Se zice că bărbații sunt cei mai buni bucătari din lume. Ivan este un exemplu. Fiind un bucătar amator, în blogul său de culinărie, propune rețete proprii pentru cele mai simple, dar savuroase bucate. Pe lângă rețete o să găsești și o categorie specială de articole despre gastronomie și multe alte lucruri interesante iubitorilor de gătit.

6. Dia’s Kitchen

Un alt blog delicios este al Dianei Conea. Aceasta împărtăşește cu alţi iubitori şi iubitoare de gătit, rețete care de care mai delicioase. A început să scrie la începutul anului 2016 şi de atunci continue să bucure gospodinele cu reteţe simple, dar sănătoase şi gustoase. În bucătăria virtuală a Dianei poți găsi rețete pentru deserturi, salate, gustări și multe alte idei prețioase pentru inspirația în bucătărie. Diana a apărut și în trei topuri lunare realizate de blogtop, clasificând 20 cele mai populare bloguri din Moldova.

7. Gusturi și culori

Sorina Nidelcu este autoarea blogului despre gusturi și culori. Rețetele pe care le prezintă sunt variate, pentru toate gusturile, inspirate ori din cărti, de pe net sau inventate de chiar de autoare. O altă pasiune este fotografia, pe care o combină armonios cu cea a gătitului. Găsești pe acest blog mai multe categorii culinare dar și rețete din bucătăria franceză, autorea fiind stabilită în Franța. 

8. Оля’s Кухня

Un blog despre mâncare delicioasă și aranjată frumos. Pe blogul său puteți să vedeți rețete dintre cele mai creative, sfaturi practice, dar și povești interesante de călătorie. Jurnalul  de rețete al Olgăi vă prezintă o multitudine de rețete, atât naționale cât și din bucătăria internațională. În plus, autoarea vă oferă sfaturi utile și vă dezvăluie secretele ei culinare,  tendințele gastronomice și vă ajută să alegeți direcția unor călătorii cu gust.

9. Vicaincucina

Victoria  este o moldoveancă stabilită din 2007 în Italia. Blogul său, a devenit foarte apreciat în scurt timp de la lansare pentru rețetele speciale, dar și pentru materialul video care însoțesc rețetele. Vica in cucina este un blog destinat celor care citesc în italiană ori engleză. Aici o să găsești rețetele pentru unele dintre cele mai complexe mâncăruri din bucătăria mai multor țări.

10. Adelina Moraru

Adelina Moraru este gospodina care stă în spatele blogului dedicat alimentației vegetariene Vegetarian Yogini. S-a născut în Țarigrad, Drochia, iar de mai bine de 15 ani locuiește peste ocean. A călătorit în peste 20 de țări, iar faptul acesta își pune amprenta asupra rețetelor pe care le descrie pe blog. Autoarea ne demonstrează că varietatea ingredientelor vegetariene este uimitoare și că rețetele prezentare de ea sunt gustoase și sănătoase. Pe blog găsiți rețete inspirate din bucătăria asiatică, dar și cea tradițională moldovenească, toate puse la dispoziția publicului cititor de limbă engleză.

11. Florica Cuisine

Liuba Florica, autoarea blogului Floricacuisine, este ferm convinsă că, oricine poate găti, dacă o face cu dragoste și răbdare. Deși nu are studii de specialitate în domeniu, aceasta nu o oprește să gătească. În acest blog culinar, împărtășește tuturor dragostea față de bucate și gătit, oferind o diversitate de rețete, toate pentru fiecare gust.  Liuba Florica își comunică dragostea pentru culinărie și pe pagina de Facebook, acolo unde este foarte activă.

12. Valerie’s Food

Valeria Țurcanu este un cunoscut food blogger și vlogger din Republica Moldova. Își descrie pasiunea pentru gătit ca fiind o mare plăcere, și nu o necesitate. Pe blog găsești rețete ușor de preparat din bucătăria tradițională moldovenească și internațională. Ceea ce te cucerește din start sunt fotografiile, care îți fac poftă instantaneu și care sunt realizate și prelucrate în exclusivitate de autoare. Aceasta mai deține și un  canal de YouTube. Aminitm că blogul Valeriei a apărut și în topul lunar realizat de blogtop în luna august

13. Кулинарный блог

Svetlana, autoarea blogului personal de culinărie, este de părere că gătitul acasă nu este dificil, iar mâncarea nu doar delicioasă dar și sănătoasă. Găsești aici cele mai interesante combinații pe care să le prepari chiar la tine în bucătărie. A început să scrie din 2013, iar ideea blogului este de a avea mereu un jurnal cu rețete la îndemână. Astăzi, cu aceeași pasiune comunică despre experiențele ei din bucătărie.

14. Rețetele Dănuței

Bucătăria și interesul pentru gastronomie a existat încă din cele mai vechi timpuri. Așa își descrie Daniela Diaconu blogul, locul unde împărtășește micile secrete din bucătăria ei. Își surprinde cititorii cu bucate atât simple, cât și mai sofisticate, dar mereu gustoase. Îi place să experimenteze, să-și personalizeze rețetele și să le adapteze condițiilor de casă, astfel încât fiecare gospodină să le poată încerca.

Bloggeri care au o categorie dedicată culinăriei:

15. Kate Rotari – rubrica “Bucătăria mea”

Ecaterina Rotari este autoarea blogului katerotari.md. Pe pagina sa de blog scrie despre călătorii, parenting, relații interpersonale, dar și despre culinărie. În rubrica culinară, intitulată – ”Bucătăria Mea”, Kate împătășește cu internauții rețetele sale preferate, preparate ușor în condiții casnice, pe care le pregătește cu mare drag pentru copilul ei.

16. Sunt Mamă – rubrica “Bucătărim”

Sunt mamă este un alt blog despre copii și mămici, unde autoarea, Anna Casian-Musteață, oferă o mulțime de idei de jocuri și activități, recenzii de cărți, dar și rețete de gustări sănătoase pentru copii. Îi place să surprindă plăcut copiii care adoră dulciurile. În rubrica ”Bucătărim” învață mămicile cum să gătească gustos și sănătos pentru copiii lor.

17.  Planeta Mami – rubrica “Bucătăria Copiilor”

Calitatea de mamă a făcut-o pe Natalia sa fie mai atentă la modul de hrănire a celor mici și așa a ajuns să cunoască mai în detaliu universul culinar. Gustări sănătoase pentru copii, brioșe din fulgi de ovăz cu picături de ciocolată și multe altele sunt prezentate în categoria ”Bucătăria Copiilor”, mereu însoțite de sfaturi pentru părinți.

18. Maggy Platon – rubrica “Healthy Life”

Magdalena Platon sau pur și simplu Maggy Platon este autoare blogului Carpe Diem. Pe lângă stil și călătorii, mai e pasionată și de un mod de viață sănătos. În categoria sa ”Healthy Life” dedicată sănătății, vei regăsi rețete gustoase și sănătoase.

19. Sănătate în verde viu – rubrica “Rețete”

Lucia Gavriliță, autoarea blogului, dar și fondatoarea comunității Sănătate’n  verde viu. Adepta unui mod de viață sănătos și a alimentației raw vegane, dar și consultant în nutriție vie, Lucia oferă sfaturi utile despre alimentația raw vegană și beneficiile acesteia. 

Recomandate de utilizatori:

20. My Sweet Journal

Un blog dulce, la propriu. Daniela Vrabie, autoarea blogului My sweet journal, este studentă la Școala Internațională de bucătărie italiană ALMA , unde învață arta patiseriei. Pe lângă rețetele celor mai dulci și gustoase produse patisserie, publică și jurnalele extraordinare de călătorie.

Blogtop.md este un proiect social, necomercial și apolitic care a fost creat pentru a susține și promova creatorii de conţinut online independent. Blogtop.md este dedicat bloggerilor, vloggerilor şi jurnaliştilor independenţi, indiferent de etapele la care se află, şi vine să-i conecteze pe aceştia într-o comunitate online activă, oferind totodată un instrument prin care își pot testa impactul vlogurilor/articolelor publicate. Totodată și publicul are la îndemână o platforma unde poate urmări toate articolele și vlogurile din Moldova.

Dacă dețineți un blog sau urmăriți un blogger, îl puteți adăuga cu ușurință utilizând formularul de adăugare de pe prima pagină. Spor la scris!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *