10 bloguri politice din Moldova care merită citite


Începând cu anul 2007 blogurile politice au reprezentat principalul nucleu al blogosferei din Moldova, acesta datorându-se în mare măsură și evenimentelor social-politice din acea perioadă. Treptat acestea au pierdut teren în fața altor nișe de conținut, dar au rămas autorii care scriu mai rar dar mai bine și mai analizat.

Blogtop a numărat cel puțin 85 bloguri politice active în Moldova. Din acestea vă prezentăm 10 autori – de la formatori de opinie și experți în domeniul politologiei, până la cetățeni activi interesați de tot ce se întâmplă în propria țară și implicați în schimbarea ei. Am selectat zece persoane care știu în detalii politica moldovenească și totodată înțeleg procesele internaționale.

Blogurile sunt ordonate într-un mod aleatoriu și nu reprezintă un clasament. Dacă cunoașteți un alt blog despre politică, ne puteți scrie pe pagina de Facebook

___

1. Elena Robu

Fosta prezentatoare a unei emisiuni de dezbateri ține de câțiva ani un blog de atitudine în care își prezintă poziția civică și gândirea critică asupra politicii actuale moldovenești. Cu o experiență de peste 16 ani în jurnalism, înțelege în detalii politica și actorii din Republicii Moldova. Își aranjează gândurile într-un mod personal și dezbate pe blog teme de interes public.

2. Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu și-a creat propriul blog acum 9 ani pentru a-și comunica opiniile și ideile vis-à-vis de evenimentele care se întâmplă în politica moldovenească. A studiat Relații Internaționale și Integrare Europeană, fapt pentru care se descurcă bine la capitolul politică externă. Pe blog își exprimă gândurile într-un mod profesionist, dar într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor.

3. Dionis Cenușă

Blogul ”Moldova în Europa” este administrat de către politologul și cercetătorul Dionis Cenușă. Blogul este dedicat în primul rând chestiunilor europene, inclusiv relațiilor UE-Moldova, cât și subiectelor care se referă la Parteneriatului Estic. Aici veți găsi lucrări analitice și cercetări publicate în mass-media locală sau internațională. De asemenea, blogul conține articole ad-hoc legate de politica moldovenească și regională, inclusiv dinamica politică din zona ex-sovietică. Platforma publică articole în limba română, rusă și engleză.

4. Dan Caranfil

Dan Caranfil este autorul blogului provin.top. Absolvent al Facultății de Economie, este un bun cunoscător al partidelor politice. Publică cronici și analize ale politicii interne a Republicii Moldova pe care le analizează în profunzime. 

5. Dumitru Alaiba

Activistul civic Dumitru Alaiba cunoaște politica moldovenească nu din auzite. Șapte ani de experiență în Guvernul Republicii Moldova ca șef adjunct al Direcției Politici, Planificare Strategică și Asistență Externă, dar și experiența de peste hotare îi permit să analizeze la rece știrile de ultimă oră din țară.

6. Vladimir Soloviov 

Vladimir Soloviov este bine cunoscutul formator de opinie, jurnalist și redactorul-șef al portalului Newsmaker.md. Are un CV impresionant și o bogată experiență jurnalistică, ceea ce îi permite să trateze subiectele cu echidistanță și cu profesionalism. Abordează teme de ultimă oră care sunt apreciate de public.

7. Octavian Racu

Octavian Racu este autorul blogului Racu.md. Pe blog comentează ultimele evenimente, dar și vine cu o părere proprie despre realitatea social-politică din societatea moldovenească, dar și de peste hotarele ei. 

8. Marin Bodrug

Și tinerii se implică în politică. Un exemplu elocvent este Marin Bodrug, care pe blogul său își împărtășește opiinii privind cele mai vizibile evenimente locale. Profund interesat de orașul natal Ungheni, dar și de întreaga țară, articolele sale reflectă situația politică, dar și socială nu doar a localității de baștină, dar și a întregii țări.

9. Serghei Uzun

Frumich este blogul personal al publicistului Serghei Uzun. Este un blog liber unde veți găsi reflectată viața cotidiană și probleme cu care se ciocnesc oamenii zi de zi. Nu are studii în literatură, dar își exprimă inedit gândurile, inclusiv în cărți. Articolele sale sunt publicate doar în limba rusă.

10. Victor Chironda

Un alt autor,care își menține o activitate civică constantă este urbanistul Victor Chironda, cunoscut pentru blogul său în care dezbate diverse probleme ale orașului Chișinău. Victor monitorizează și analizează politicile publice care afectează în mod direct viața de zi cu zi a chișinăuienilor și propune soluții de încredere pentru capitală. 

Blogtop.md este un proiect social, necomercial și apolitic care a fost creat pentru a susține și promova creatorii de conţinut online independent. Blogtop.md este dedicat bloggerilor, vloggerilor şi jurnaliştilor independenţi, indiferent de etapele la care se află, şi vine să-i conecteze pe aceştia într-o comunitate online activă, oferind totodată un instrument prin care își pot testa impactul vlogurilor/articolelor publicate. Totodată și publicul are la îndemână o platforma unde poate urmări toate articolele și vlogurile din Moldova.

Dacă dețineți un blog sau urmăriți un blogger, îl puteți adăuga cu ușurință utilizând formularul de adăugare de pe prima pagină. Spor la scris!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *