TOP 20 bloguri din Moldova – februarie 2019


___

Februarie ne aduce și un nou clasament al celor mai bune bloguri din Republica Moldova. În această lună am monitorizat 294 bloggeri, care au publicat 763 articole. Cele mai populare materiale ale lunii au fost prezentate anterior într-o analiză separată.

Reamintim că topul bloggerilor este generat în baza algoritmului Blogtop și se referă exclusiv la activitatea blogurilor în luna februarie 2019. Acesta poate fi diferit de topul bloggerilor la ora actuală. Dacă dețineți un blog sau urmăriți un blogger, îl puteți adăuga cu ușurință utilizând formularul de adăugare de pe prima pagină.

___

1. Elena Robu

Elena Robu începe să-și consolideze poziția nr.1 în clasamentul Blogtop. Un blog de atitudine care vine să analizeze cele mai importante evenimente din domeniile politic, social, economic. De asemenea, pe blog găsiți rubrica ”vocea diasporei” dedicată moldovenilor care se află peste hotare. Cel mai popular articol al autoarei a fost: ”O badantă din Italia a primit moștenire casa bătrânei pe care a îngrijit-o: Nepoții m-au abandonat, ea însă a avut grijă de mine”.

2. Svetlana Vizitiu 

Cu o poziție mai sus față de clasamentul precedent se află azi Svetlana Vizitiu. Autoarea scrie despre lectură, oameni, destine și istorii de viață. Organizează de câțiva ani întâlniri cu oameni de succes din țară, care de multe ori sunt și eroii articolelor de pe blog.

3. Licurici de suflet

Eugenia Crețu este autoarea din spatele blogului ”Licurici de suflet”. ”Cred în faptul că fiecare dintre noi este un licurici. Nu ne rămâne decât să ne regăsim pe noi înșine și pe cei din jur” așa își descrie Eugenia blogul, unde încearcă să ne transmită ceea ce crede și ceea ce gândește. ”Acei oameni…” a fost cel mai accesat articol al Eugeniei în luna februarie.

4. Plop Andrei

Andrei Plop este un blogger politic. A absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Facultatea de Drept. Susține valorile democratice și pe blog își împărtășește ideile despre democrație, libertatea de gândire și de exprimare.

5. Orheianul

Vasile, autorul din spatele blogului ”Orheianul” este originar din Orhei, iar blogul lui este activ din anul 2015. Scopul acestuia este de a promova Orheiul și lucrurile bune care se întâmplă acolo.

6. Fine Wine

Andrei Cibotaru ține de ceva timp un blog al vinurilor bune din Moldova. Abonează-te la blogul ”Fine Wine” pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în lumea vinului și pentru cele mai prețioase informații din domeniu.

7. Gheorghe Erizanu

Autorul blogului, scriitorul, dar și fondatorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, ține de câțiva ani un blog despre lectură, în care sunt publicate recenzii, texte din cărți, dar și diverse articole captivante din lumea cărților. Cel mai popular articol de pe blogul său în luna februarie a fost – ”Parlamentarele 2019. Republica Moldova”.

8. Valeriu Saharneanu

Actualitatea politică din Republica Moldova: tendințe politice interne și geopolitice, actori politici, instituții ale statului, partide, lideri și problema de integritate, moralitatea în politică. Despre toate astea și despre mai multe veți citi pe blogul jurnalistului Valeriu Saharneanu.

9. Vacanțele lui Mircea

Mircea Mitrofan, autorul blogului ”Vacanțele lui Mircea” este originar din Raionul Cantemir, jurnalist de meserie, dar care activează și locuiește în capitala României. Articolele sale transmit emoțiile și amintirile frumoase de vacanță, iar pe blogul său o să găsești informații valoroase despre anumite destinații, hoteluri și oferte.

10. Ștefan Secăreanu

Pe blogul său, jurnalistului și omul politic din Moldova, Ștefan Secăreanu comentează ultimele evenimente, dar vine și cu o părere proprie despre realitatea social-politică din societatea moldovenească, dar și de peste hotarele ei.

11. Daniela Borodachi

12. Andrei Curararu 

Lista celor mai populari autori din Moldova este completată de Andrei Curăraru, un cunoscut blogger și activist civic. Pe blog abordează o varietate de subiecte, dar totodată vine cu o părere proprie despre realitatea socială din Moldova. ”Un ghid cinic pentru 14 februarie” a fost cel mai popular articol al lui Andrei în luna februarie.

13. Eu mămică 

14. Alexandru Leahu

Alexandru Leahu este un profesor de matematică a cărui pasiune pentru scris s-a transformat într-un blog. ”Noi toți suntem ca niște ecuațiii cu multe necunoscute, toată viața înlocuim constante în speranța că obținem o egalitate adevarată”, așa își descrie Alexandru Leahu blogul ”Suflet din boabe de cafea”.

15. Teotitude

Autoarea blogului, Diana Guja, cunoscuta susținătoare ale drepturilor femeilor, este vocea a multor femei care scriu anonim pe pagina blogului Teotitude. Autoarea și-a transformat blogul într-o adevărată comunitate online, în care povestește istoriile de viață a multor femei, care au dreptul de a fi auzite. Diana este și prezentatoare la o televiziune din Moldova.

16. Dia’s kitchen

17. Vitalie Vovc

Vitalie Vovc este un scriitor stabilit deja de 17 ani la Paris, care a început să scrie acum 10 ani. Pe blog vei găsi un punct de vedere fin Franța, poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave și ilariante… un punct de vedere şi doar atât”.

18. Dan Oleinic

Pentru Dan Oleinic, autorul unor serii de articole de pe portalul basarabia.md, blogul e o platformă de atitutidine, libertatate de exprimare și activism civic. Aici o să găsiți un punct de vedere independent, personal și echidistant a celor mai răsunătoare evenimente din Moldova. Mită pentru președinte. Un nou autodenunț de la Șor. De ce tace Procuratura” este unul dintre cele mai vizualizate articole ale autorului.

19. Nina Cotorobai

Nina Cotorobai este originară din Chișinău, are 32 de ani, de profesie este jurnalistă, dar de 7 ani e stabilită în Padova, Italia. Însă aceasta nu o împiedică a scrie despre oamenii frumoși din Republica Moldova. Pe blog vei găsi articole despre familie, maternitate, educație și istorii de la care vă puteți inspira. Articolul său despre o tânără din Chișunău care și-a deschis propria afacere în Zalău a fost cel mai accesat material de către cititorii săi în luna februarie.

20. Anna Smolnițchi

Încheie clasamentul de această dată Anna Smolnițchi. Jurnalistă de meserie, Anna s-a născut și activează în Republica Moldova. Este mamă a doi copii, iar despre pe blog publică articole pe teme diferite.  De la subiecte de maternitate, la cele de îngrijire și societate.

Blogtop.md este un proiect social, necomercial și apolitic care a fost creat pentru a susține și promova creatorii de conţinut online independent dar și pentru a oferi publicului o serie de resurse și analize relevante. Blogtop.md este dedicat bloggerilor, vloggerilor şi jurnaliştilor independenţi, indiferent de etapele la care se află, şi vine să-i conecteze pe aceştia într-o comunitate online activă, oferind totodată un instrument prin care își pot testa impactul vlogurilor/articolelor publicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *