Analiză Blogtop: 5 diferențe între un blog și un vlog

Blogging-ul și vlogging-ul au devenit cele mai populare modalități de a te face auzit. În ultimii 10 ani, blogurile s-au transformat într-o ”industrie” care continuă să se adapteze provocărilor actuale. Totodată, impactul generat de conținutului video a revoluționat și a restructurat blogurile. Simpla utilizare a telefoanelor mobile și a live-urilor pe rețelele de socializare, a condiționat ca vlogging-ul să devină din ce în ce mai popular.

Pentru cei care vor să înceapă un blog sau un vlog, am realizat o analiză cu 5 diferențe esențiale pe care trebuie să le luați în considerare.

1. Un blog sau un vlog?

Dacă te gândești ce să începi, un blog sau un vlog, trebuie să înțelegi întâi de toate cum te exprimi mai bine. Tonul vlogurilor este de obicei mai conversațional și relaxat, de aceea vloggerii nu trebuie neapărat să aibă bune abilități de scriere, dar trebuie să fie confortabil în fața unei camere de luat vederi și să fie capabili să prezinte informații într-un mod interesant. Blogurile, spre deosebire de conținutul video, îți oferă mai mult timp de analiză și de aranjare a ideilor în articole. Deși bloggerii pot folosi personalitatea și umorul în articolele lor, vloggerii sunt cei care-și pot exploata propria carismă în acest sens.

2. Costuri de start și întreținere

Pentru a crea un blog, nu trebuie să aveți prea multe echipamente, exista mai multe platforme gratuite în acest sens. Totuși, dacă optați pentru un blog cu un domeniu personalizat, veți avea nevoie de suportul unui specialist IT și alte câteva costuri anuale în plus pentru gazduire si domeniu. Camerele video, microfoanele și soft-urile de editare video sunt adesea achizițiile esențiale ale vloggerilor în dorința de a produce material video de calitate. Toate aceste echipamente generează un cost suplimentar, dar și un impact mai mare.

3. Unde există potențial să atingem o audiență mai mare?

Social media rămâne a fi cea mai bună platformă de promovarea atât a blogurilor cât și a vlogurilor. Din păcate puțini autori se pot bucura de un public care să acceseze paginile acestora în mod direct. Atragerea unui număr mai mare de fani ține în mare parte de potențialul viral al conținutului creat. Putem afirma cu certitudine că conținutul video are un potențial mai mare decât text, dar totuși nimic nu devine viral dacă nu este suficient de bun. Blogurile în schimb au avantajul de a rămâne și a fi găsite în motoarele de căutare, în special dacă sunt optimizate suficient de bine.

4. Timpul dedicat unui blog vs vlog

Dacă nu aveți timp pentru un blog sau un vlog, cel mai bine este să nu începeți. Cei mai buni autori sunt cei care postează frecvent și își construiesc în timp o comunitate. Totuși dacă este să comparăm, scrierea articolelor pare la prima vedere cu mult mai ușoară decât crearea videoclipurilor ce necesită deseori și editare. Sunt  însă și mulți vloggeri care publică vlogurile în timp real și în format needitat. O decizie curajoasă care permite vizitatorilor să cunoască autorul fără prea multe filtre.

5. Profit în Moldova

Să generezi profit dintr-un blog sau un vlog este încă destul de greu în Moldova. Totuși avem deja mai multe exemple pozitive în acest sens. În cazul blogurilor, cele mai populare metode de a genera profit sunt banerele plasate pe pagina personală sau afilierea la un program Google Adsense. De asemenea, bloggeri pot scrie si recenzii despre branduri în articolele lor. În cazul vloggerilor care au canale pe YouTube, este posibilă monetizarea din publicitate. Totuși este nevoie de o audiență suficient de mare pentru a generat un profit consistent. Cei mai populari vloggeri din Moldova generează profit anume din audiențe externe, mai puțin cele din Moldova. Nu în ultimul rând, atât bloggeri cât și vloggeri pot crea campanii de crowdfunding personale pe o platformă locală sau internațională.

În concluzie, ambele platforme oferă avantaje și oportunități mari pentru crearea de conținut și pentru a ajunge la noi segmente de public. Vlogging-ul cu siguranță cunoaște o ascendență fără precedent, dar și bloggeri care generează conținut de calitate reușesc să se impună. Spor la blogging sau vlogging!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *